Vyhledat
  • pavelmosna

(Ne)škodné přílohy

Aktualizace: 16. led 2019


Níže najdete potraviny, které mohou být skvělou a vhodnou

přílohou, potíž je však v jejich úpravě. U potravin je dobré řešit (mimo jiné) tři veličiny.

Glykemický index, Glykemickou zátěž a obsah tuku.


Výsledkem je to, rychle po jídle dostanete hlad

Glykemický index (GI) udává, jak rychle náš metabolismus dokáže zpracovat sacharidy z

určité potraviny na glukózu, kterou poté napumpuje do krevního oběhu. Vysoký GI znamená,

že se nám do krve dostane velké množství cukru za krátkou dobu. Takové dávce se tělo

brání a vyplaví inzulin, aby cukr v krvi reguloval, ale inzulin reguluje cukr v krvi i po

tom, co dosáhne normální hladiny... Jednoduše řečeno, čím vyšší GI, tím rychleji dostanete po jídle hlad, ačkoliv by vás z kalorického hlediska měla potravina zasytit na mnohem delší dobu.


Glykemická zátěž vs. Glykemický index ... jednoduše

Glykemická zátěž (GZ) - určuje, kolik cukru jste do sebe dostali celkem. Takže

příliš velké GZ se dá dosáhnout i s potravinou s nízkým GI :-) pokud jí do sebe nasoukáte

moc. A samozřejmě platí - čím nižší GI, tím nižší GZ.

V tom všem však hraje důležitou roli tuk v potravině. Je velkou zásobou energie, a zároveň snižuje GI potraviny. Proto je třeba hlídat kromě GI i celkový obsah kalorií. Tedy, i potravina s nízkým GI, která by Vám neměla přivodit velkou GZ, může znamenat pro organismus kalorickou bombu. (takovým příkladem mohou být

ořechy)


Nejhorší přílohy podle FastFitu

1. Hranolky - toto asi není žádné překvapení. Brambory se v takovém případě úplně rozvaří,

takže stoupne jejich glykemický index. Poté se vykoupou v oleji, který ve velké míře

nasáknou a vznikne tučná kalorická bomba. Velká dávka soli samozřejmě pro organismu také velmi škodí.

2. Bílá loupaná rozvařená nebo smažená rýže - nechceme tvrdit, že je rýže špatná potravina.

Pokud ji však budete smažit, nebo ji rozvaříte - získáte přílohu s nízkým obsahem vlákniny,

vitamínů i minerálních látek. Je kompletně zbavena obalových vrstev zrna, kde se

právě tyto živiny nacházely. Má vysoký glykemický index a tuku jež do sebe dokáže

nasáknout není zrovna málo.

3. Zapečené těstoviny - většinou nepůjde jen o přílohu, ale samostatné jídlo (lasagne), ale v

obou případech pozor. Bývají tučné a rozvařené. Mají také nízký obsah bílkovin, takže než budete mít pocit sytosti, snadno zkonzumujete větší množství, než by bylo třeba. Jednou za

čas si je vychutnejte, ale znáte to... dobrého po málu :-)


Tipy, jak a čím nahradit nejhorší přílohy?

1. Pečené brambory - dají se upéct bez oleje a snáze si je dochutíte například bazalkou, a nebudete tedy muset ani tolik solit.

2. Menší porce parboiled rýže vařené na skus a k ní trocha čerstvé zeleniny (zkuste také tmavou rýži, má větší množství obalových vrstev zrna a obsahuje tedy mnohem více vlákniny a méně sacharidů).

3. Celozrnné těstoviny uvařené na skus, a doplňte je o zdroj bílkovin a zdravých tuků ... například tuňáka.


0 zobrazení

©2018 by FastFit, Pavel Mosna Project